Espectacle de dansa | Espais escènics 50 minutes | Versió de carrer i no convencionals 15 min | Tots els públics
CÍA PÁLIDO DOMINGO
NON HAI QUE SER UNHA CASA PARA TER PANTASMAS

companyia emergent que té com a objectiu principal aprofundir en el llenguatge del cos a partir de la recerca en les tècniques interpretatives d'ensinistrament físic lligades al Aikido, la dansa contemporània i al teatre físic:
Belén Bouzas, Diego M. Buceta i Fran Martínez.
Premi de la Crítica
Certamen Coreográfico de Madrid 2018
1º Premi Xuventude Crea
Xunta de Galicia 2017
Non hai que ser unha casa para ter pantasmas és un espectacle de creació escènica contemporània basat en dos eixos fonamentals: l'Aikido (art marcial japonès) i la dansa contemporània, complementats amb altres tècniques corporals com el teatre físic i la dansa Butoh, aquesta úlima també d'origen japonès. Ens interessa experimentar com absorbir, des d'una fisicalitat occidental, alguns preceptes físics orientals sent conscients d'aquesta diferenciació cultural i investigant com fer-la nostra. Cadascuna d'aquestes disciplines deixa la seva empremta en la peça, sempre al servei del que aquesta creació necessita per tornar a la vida els nostres fantasmes adormits.
Prenem com a punt de partida el concepte físic de resiliència, entès aquest com la capacitat d'un cos o matèria per recuperar el seu estat inicial un cop cessada la pertorbació a la qual estava sotmès. Per això apostem per una posada en escena que busqui i reivindiqui el valor dels petits detalls, partint del cos com a canal expressiu i comunicatiu.
No cal ser una Casa - per tenir Fantasmes -
No cal ser una habitació -
doncs el Cervell té Passadissos - al marge del
Espai Material -
És més segur topar a Mitjanit
amb un Esperit de fora,
de plantar cara al que es porta dins -
aquest Gèlid Hoste.
És més segur profanar les Lloses
en recórrer una Abadia -
de trobar-se sense Armes a un mateix -
en Lloc solitari -
El jo que aguaita després del jo -
hauria espantar molt més -
Un Assassí ocult en la nostra Casa
no és tan terrorífic -
Pren el Cos - un Revòlver -
i tanca els Cadenats -
ignorant a un espectre més temible -
o Una mica més -
Poema 670
Poemes a la mort, Emily Dickinson


Peça estrenada en la seva versió de carrer al Festival Arts no Camiño en Sarria el 30 de juliol de 2017 i
en la versió de sala al Teatro Ensalle de Vigo el 7, 8, 9 i 10 de desembre de 2017.
Premi de la Crítica al Certamen Coreográfico de Madrid, 2018.
1º Premi Xuventude Crea, 2017.
Es va presentar al:
Encuentro Internacional de Jóvenes Creadores, Casadorrante, Montevideo (Uruguay), 2018; Xornadas "A escena galega no palco do Colón", Teatro Colón (A Coruña), 2018; Festival Cortoindanza, Cagliari (Cerdeña), 2018; Espacio Inestable Valencia, 2018; Festival Corpo(a)terra, Allariz (Ourense), 2018; Sala Ingrávida, Porriño (Pontevedra), 2018; Certamen Coreográfico de Madrid, 2018; Festival Migrats en Breu (Espacio Inestable, Valencia), 2017; Teatro Ensalle de Vigo (Pontevedra), 2017; Gala Xuventude Crea, Outes (A Coruña), 2017; Festival Metro Cadrado - FIOT, Carballo (A Coruña), 2017; Festival Herdanza, Santiago de Compostela (A Coruña), 2017.
Creació
Prácido Domingo
Interpretació
Belén Bouzas, Diego M.Buceta i Fran Martínez
Il·luminació
Laura Iturralde
Fotografia
Joaquim Leal, Laura Iturralde i Diego Freijeiro
Diseny gràfic
Alba Troiteiro
Web
Beno Molina
Agräiments
Asociación Pedra lo Lagarto, Kombat RB, ABP Sport, Teatro Ensalle, Can Cun Quinqué, María Jesús Piñeiro, Avelina Pérez, Venan Rodríguez, Fran Núñez, Olga Cameselle, Alfredo Rodríguez, Diego Valeiras i Helena Fredricksen.
CRÍTIQUES
“Para desgranar los nexos entre los espectáculos del Herdanza no se podría olvidar uno de los qeu conectaron mejor con el público por su gran belleza, o Non hai que ser unha casa para ter pantasmas de Belén Bouzas, Fran Martínez y Diego M. Buceta, que acogió la praza da Inmaculada. Aikido y danza contemporánea se dan la mano en esta pieza en la que no sólo, -como en Mapa- se explora el cuerpo del otro, si no que se juega con la posibilidad de transformar tres cuerpos en uno, o en dos y vuelta a la individualidad y regreso a la unión... hasta llevar a una suerte de abrazo de encuentro con el otro, sin dejar de ser tres."
Praza Pública
“Non hai que ser unha casa para ter pantasmas es otro poema escénico de danza teatro que invita a una contemplación plácida, para ir, poco a poco, sin que nos demos cuenta, adentrándonos en zonas misteriosas que concitan asociaciones entre la animalidad de lo corpóreo, lo voluptuoso, y la espiritualidad de lo etéreo.”
[...]
“Un trabajo coreográfico con una dramaturgia muy cohesionadora, que pivota sobre la contemplación de figuras que nos transportan y nos suspenden, en un estado casi de hipnosis, donde la belleza de la forma es la belleza del contenido.”
[…]
“Los fantasmas no están en las casas ni en las paredes, están en nosotras/os y entre nosotras/os, pero la belleza de las formas exorciza los miedos.”
Fantasmas y transportaciones en Prácido Domingo Afonso Becerra, ARTEZBLAI El periódico de las Artes Escénicas
“En el Teatro Ensalle asistí a una de las piezas más delicadas y deliciosas que vi últimamente. Una de esas alhajas que tienen su valor no tanto por el brillo de los metales si no por el compacto color de las piedras preciosas en la que esa alhaja se monta. Me refiero a Non hai que ser unha casa para ter pantasmas, maravilloso título con el que se presenta la compañía p r a c i d o · d o m i n g o."
"Non hai que ser unha casa para ter pantasmas desde el punto de vista energético es un continuum que fluye en perpetuo movimiento, que va y viene como la vida ante nuestros ojos sin mostrar en ningún momento la inmensa fuerza que se necesita para lograr ese efecto y esa inmensidad estética."
"Y sobre todo la mirada, esos ojos sobrenaturales con los que los tres integrantes nos contemplan a nosotros, los espectadores. Es como si en ellas, en las miradas, habitase la historia biológica de nuestra especia, y por ello, si nos mostrase por primera vez, casi como una revelación".
Antón Lopo parla de 'Non hai que ser unha casa para ter pantasmas‘, Diario Cultural | Radio Galega